Als baby/kind ben  ik dus hier mee geboren.

In 1947 wist men niet hoe hier mee om te gaan, en de plaatselijke huisarts, de inmiddels legendarische dokter Borggreve  experienteerde hier naar hartelust mee.

Deze beste man besloot om de uitstulpingen te bevriezen via een injectienaald. Ik hoef niet uit te leggen dat een peuter hier door veel pijn heeft.

 

Hemangioom

Wat is het?

Een hemangioom is een goedaardige zichtbare verwijding van een kluwen bloedvaatjes. Meestal zit het op de huid, maar het kan ook op andere organen voorkomen. Er bestaan drie typen hemangiomen:

Hemangiomen zijn vaak al bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste weken na de geboorte. Een op de tien kinderen heeft een aardbeienvlek, meisjes drie keer zo vaak als jongens. De ooievaarspik is een speciaal soort hemangioom dat vanaf de geboorte aanwezig is en in het eerste levensjaar lichter wordt of verdwijnt. Meer informatie hierover vindt u in de dokterdokter.nl-folder.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Capillary_haemangioma.jpg/190px-Capillary_haemangioma.jpg

 

Toen het uiteindelijk niet lukte om de uitstulpingen te genezen heeft hij mij als peuter doorgestuurd naar het Elisabeth Gasthuis in Arnhem.

Hier ben ik vaak bestraald.

Het enige wat ik er zelf ervan herinner is, dat ik met een familie lid per bus naar dit ziekenhuis moest. Ik heb dit altijd ervaren als een heerlijk uitstapje.

 

Op latere leeftijd werd ik hier met enige regelmaat  mee geconfronteerd.

Van opmerkingen als, heb je je gebrand, tot de uitspraak van, heeft je vriendin je hier gebeten?

Al die jaren hebben tig huisartsen gevraagd wat het was, ook in diverse ziekenhuizen wordt aan mij de vraag gesteld wat ik hier gehad heb.

Tot het moment dat ik bij toeval bij de "" juiste"" dermatoloog in het Radboud kom.

Proffessor v/d Valk ben ik eeuwig dankbaar!  Zonder dat ik er zelf om vroeg kreeg ik zelfs een foto en een naam hoe er het vroeger uit gezien moet hebben.

Thanks!

Nu na 60 jaar heb ik eindelijk een naam en een foto wat het betekende.

Een minder puntje is dat de weefsels door de toenmalige bestralingen, uitermate vatbaar zijn voor het ontwikkelen van Huidkanker.

Maar dit doet zich voor op latere leeftijd. ( dus als je een jaar of 60 bent)

Oppassen blijft dus geboden.

Gert.

laatst gewijzigd 25-03-2009

Ingezonden stuk:

Beste Gert,

 

Ik heb je via internet getraceerd naar aanleiding van je verhaal over dat je met hemangioom bent geboren.

Ik ben 8 weken bevallen van een zoon. Ook hij heeft op 3 plekken hemangioom. Zijn rug, been en onderbuik. De dokters hebben het gezien en als hemangioom vastgesteld en zagen er geen kwaad in.

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen toen je peuter en kleuter was. Ik maak mij nu al zorgen dat mijn kind straks op basisschool gepest gaat worden.

Onlangs was ik hem aan het verschonen en een 2,5 jarige peuter zag toevallig zijn hemangioom en riep luid en ruchtig '' mama kijk bloed''. Ik vond het heel erg. Ik weet niet hoe hier mee om te gaan. Heb jij als ervaringsdeskundige enige tips en wat zijn jouw ervaringen? Ben jij hiermee gepest als ik mag vragen?

En zijn de plekken bij jou verdwenen?

 

Op internet ben ik ook achter een site gekomen: http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/bloedvaten/PHACE.php

Hier las ik dat kinderen met hemangioom groeiachterstand hebben, later ook last van ADHD hebben, epileptische aanvallen enz. Hierdoor ben ik meer bezorgd geworden. Ik weet er geen raad mee.

 

Graag deze mail vertrouwelijk behandelen. Alvast dank voor je reactie.

 

Groeten,


De webmaster heeft uiteraard de naam van de  inzender gewist .